Haptonomie gaat over de balans tussen voelen, denken en doen.
Dit is in (top-)sport ook belangrijk.
Een tennisser voelt bij de eerste slag of de bal hard of zacht is, of de spanning van zijn racket goed is en waar hij de bal wil plaatsen. Hij voelt door het materiaal en de omgeving heen. Door je te verbinden met jezelf, de ander, je omgeving en het materiaal beweeg je soepeler dan wanneer je dat niet doet. De ander aanvoelen en leren omgaan met je omgeving is daarbij essentieel.
De kunst is niet na te denken over hoe je iets doet, maar het is wel essentieel om te focussen op wat je aan het doen bent.
Als je wilt winnen, is het belangrijk niet in je hoofd bezig te zijn met winnen, maar in het hier en nu te blijven. Hoe je iets doet, zit in je lichaam, in je systeem. Je lichaam is hierin slimmer en sneller dan je hoofd. Je lichaam reageert al, voordat je je hiervan bewust bent. Hoe meer je in contact bent met je lichaam, hoe vloeiender je beweging, hoe meer je in je kracht komt.
Dit kun je ontwikkelen, door bewust te gaan ervaren wat het is om te voelen. En zo kan je veel te weten komen van jezelf en soms ook van de ander.
In mijn begeleiding van (top-)sporters put ik ook uit mijn eigen ervaringen, en maak ik gebruik van de kennis van en samenwerking met Ted Troost (bekend haptonoom die veel topsporters heeft begeleid).